Kárpitozott bútorok és bútorkészítési technikák

A karpitosok

Különös és érdekes bútorokat használunk

2019. február 10. - Bútormester

A kárpit kényelmesebbé teheti a hétköznapokat

karpitozott szekA bútortörténelem alakulása elválaszthatatlan a nemzetek gazdasági történetétől. A berendezési tárgyak kialakítása, anyaga és kárpitozása sokban függött az ország adott helyzetétől, néha éppen ellentétes előjellel: szegény időszakban készültek egészen drága bútordarabok, a helyzet leplezése céljából.

A bútorkészítők és kárpitosok számára mindig fontos volt, hogy a kor emberének igényeit messzemenően kielégítsék, biztosítsák a használók kényelmét. A kezdeti időszakban a bútorok jelentős része sajátkezűleg készült, csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy finoman megmunkált, mesterien elkészített berendezési tárgyakhoz jussanak.

Trónusok – az első kárpitozott szék

A különleges rendeltetésű bútorok között az első helyen a királyi trónusok állnak. Ez a bútordarab a hatalom szimbóluma, s bár elsőre úgy tűnhet, hogy tekintélyt parancsoló látványán túl csupán másodlagos szempont volt a kényelem, valójában országok sorsát változtathatta meg. Az uralkodó egy-egy döntés során hosszú időt volt kénytelen tölteni ebben a „székben”, ezért annak kárpitozása fontos szerepet játszott egészségügyi szempontból is, főleg akkor, ha a királynak egyébként is nehézkesen ment az ülés. Ilyenkor a kárpitosok, bútorkészítők olyan apró, mások számára láthatatlan módosításokat hajtottak végre a trónuson, mely lehetővé tette, hogy tulajdonosa kibírhassa a rajta töltött órákat.

Kárpitozott paravánok

Az egyes vélekedések szerint kétezer éves múltra tekintő paraván eredeti funkciója a térelválasztás volt, emellett szempont volt a könnyű mozgathatóság is. A kárpitozott paravánok jóval később jelentek meg és funkciójuk is jelentősen bővült. A megfelelő minőségű kárpitozott paraván összehajtás után egyszerű kanapéként, széthajtva, vízszintesen szükségágyként is funkcionálhat

Te aludnál egy ilyenen?

Dizájnbútor

A dizájnbútor elsődleges célja nem az, hogy ellássa konvencionális funkcióját. Fontos a meghökkentés és az esztétikai élmény, a bútor tervező és készítő professzionalizmusának mérőfoka, ha a furcsa és érdekes bútordarab eredeti funkciójában is alkalmazható.

A dizájnerek és lakberendezők kitalálják a berendezési tárgy formáját, elképzelik annak kinézetét, de a használhatóság, funkcionalitás és kényelem a kárpitosmester dolga, csak ő tudja úgy kialakítani a kárpitot, hogy a használó számára kényelmes legyen.

Különös és érdekes dizájnnal kialakított bútorokat használunk. Ha szeretnél további érdekes témákról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: bútor készítés, bútorkárpit ára, kárpit kialakítása, különleges berendezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://akarpitosok.blog.hu/api/trackback/id/tr4014619172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása