Kárpitozott bútorok és bútorkészítési technikák

A karpitosok

Kárpittisztítási trükkök és tippek

2019. január 26. - Bútormester

Hogyan tisztítsam a kárpitozott bútorokat saját kezűleg?

karpit tisztitasA szoba ékessége és dísze a gyönyörűen kárpitozott bútor, mely akkor igazán hasznos, ha naponta használhatjuk. Bár vannak különféle kárpitvédő huzatok, otthonunk büszkeségeit saját pompájukban szeretjük látni, emiatt azonban ki vannak téve az apróbb-nagyobb háztartási baleseteknek. A kényelmes fotelben kávézva elegendő egy rossz mozdulat és meg is történt a baj. A puha kárpitból nehéz kitisztítani a foltokat, emellett arra is ügyelni kell, hogy ne sérüljön az anyag és a bútor alapja a fa keret. Különösen körültekintőnek kell lenni, ha antik bútorról van szó.

Megoldás lehet, de persze csak a legvégső esetben, hogy kárpitossal cseréltetjük, áthúzatjuk a bútort, hiszen ilyenkor csak a huzatot kell cserélni, a puha szivacsréteg maradhat, azonban az ilyen drasztikus eljárás előtt érdemes megpróbálkozni néhány kárpittisztító, folteltüntető trükkel.

Szabad-e tisztítószert használni?

Bármilyen kiábrándító is, a foltos kárpit csak a megfelelő gép segítségével tisztítható. A víz nélkül alkalmazandó kárpittisztító szerek használata, különösen egy antik bútor esetén nem csak butaság, de káros is lehet.

Szeretnél-e felvenni egy mosószerrel átitatott inget?

A válasz természetesen „Nem”.

karpit tisztito eszkoz

Miért alkalmaznánk akkor a mosást nem igénylő szereket a bútor kárpitján? A szakember véleménye az, hogy vizes mosás, tisztítás nélkül nem lehet a kárpitot tisztává varázsolni. A piacon jelenleg a legkülönfélébb szereket találjuk:

  • habos kárpittisztító
  • géles foltkiszedő
  • folttisztító szer
  • por alakú tisztítószer.

Ezek közül a megoldások közül talán a habos tisztítószer a legkíméletesebb, mert a gyártó leírása szerint a felkent hab rövid idő alatt kifejti tisztítóhatását, ezután semlegessé válik.

A legveszélyesebb az egyszerű por alakú tisztítószer, hiszen ez beeszi magát a szövetbe, szivacsba, és még nagyon sokáig rongálja, roncsolja a bútort.

Az a hatóanyag, melyet nem tudunk maradéktalanul eltávolítani a kárpitból, roncsolja, fakítja és tönkreteszi azt.

karpit folt tisztitas

Néhány házilag alkalmazható trükk

A legtöbb foltnak megvannak a maga jól bevált ellenszere. A kárpitot a tisztítás előtt érdemes alaposan kiporszívózni és csak ezután hozzálátni a foltkezeléshez.

  • Vörösborfolt – ez ellen természetesen a forrásban lévő tej, fehérbor vagy mosogatószer és ecet kombinációja lenne a legideálisabb, azonban ezeket nagyon óvatosan, csak kis mennyiségben használhatjuk, a házi praktika azt ajánlja, hogy szórjunk rá jó sok sót. A só elméletben felszívja a bort. Ha ez nem segít, akkor marad a jó öreg kárpittisztító szer, ha pedig tönkrement a huzat, irány a kárpitosok.
  • Kávé és teafolt – a csípőből adott válasz a sör. Egy kevés sört öntesz a szivacsra és ezzel átdörzsölöd a foltot, reméljük tiszta lesz a kárpit, már csak a sör szagával kell valamit csinálni.
  • Zsírfoltok – a zsírfoltok ellen a legtöbb háziasszony a szódabikarbónát ajánlja. Öntsd rá a foltra, várj 1-2 órát, majd porszívózd ki a kárpitot.

Mit tegyünk, ha nem ismerjük a folt eredetét?

Ha ismeretlen a folt eredete, akkor megpróbálkozhatunk egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatával átdörzsölni. Megpróbálhatjuk bóraxszal, esetleg ecet és szappanos víz 1:1 arányú keverékével kivenni a foltokat.

Minden esetben próbáld ki a tisztítószer a kárpit egy olyan részén, amely nem látszik!

Az egyik legjobb megoldás talán a kárpittisztító folyadékkal feltölthető vizes porszívó, de ha már semmi sem segít, minden mindegy alapon jöhetnek az aktív habok is, hiszen sötét folt vagy fakó kárpit? Mindenki döntse el maga, hogy melyik a jobb.

Ha nem segítenek a kárpittisztító praktikák, és s profi kárpittisztítók is csődöt mondtak, marad a vészmegoldás, kérj új huzatot a kárpitra, talán még a szobához is jobban passzol majd az újjávarázsolt bútor.

A bejegyzés trackback címe:

https://akarpitosok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014590788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása