Kárpitozott bútorok és bútorkészítési technikák

A karpitosok

Kárpitozott bútorok a filmekben

2019. március 25. - Bútormester

Izgalmas berendezési tárgyak a moziban

james bond karpitozott fotelA filmek nem csupán szórakoztatnak és kitalált történeteket mesélnek el, hanem korrajzot is készítenek. A történetek helyszínei nemcsak árnyalják a mondanivalót, gyakran sokkal mélyebb jelentéseket is hordoznak. A jó berendezés, a megfelelően kiválasztott bútordarabok segítenek kialakítani a nézői hangulatot, ami a történet értelmezését is befolyásolja.

A népszerű filmekben nem mindig csak szimpla kellékbútorokat láthatunk, egy-egy berendezési tárgy az iparművészet valódi remeke.

Knoll Barcelona fotel és James Bond

A Knoll Barcelona szék a kárpitosok általkészített egyszerű remekmű. A James Bond által használt bútordarab állványzata minimális, a két hatalmas párna látványa határozza meg.

A Mies van der Rohe által készített, kézzel hegesztett, csővázas szék könnyen mozgatható, egyszerű dizájnú. A megjelenés karakterét a kárpit színe és minősége adja. A 20-as évektől gyártott bútordarab acélcsővázas és króm csővázas kivitelben készülhet.knoll fotel

Napjainkban ez a bútordarab több millió forintot is érhet, ha kifogástalan állapotban van.

A filmkészítésben azért kedvelt, mert kényelmes és praktikus, tekintélyt sugárzó berendezései tárgy, mégsem vonja el a figyelmet a jelenet szereplőiről.

A felújított James Bond filmek kedvelt berendezési tárgya.

Charles & Ray Eames fotel

A Charles & Ray Eames által készített fotel 1956-tól népszerű a kényelmes bútordarabokat keresők körében. A jacaranda-fából és bőr kárpittal készülő fotel a gazdagság és hatalom szimbóluma volt a 60-as évek Amerikájában.doctor housefotel

A vastagon kárpitozott fotel kedvelt bútordarabja volt a Doktor Hause filmsorozatnak.

Arco Floore lámpa

A Flos Arco Floor lámpája egyedi hangulatot kölcsönöz a filmekben, ezért is alkalmazták előszeretettel a „Vasember” és a „James Bond” készítői is. A 2,35 méter magas és 2,2 méter széles lámpa népszerűsége már több mint ötven éve töretlen. A hatalmas ív miatt nehéz márványtalapzatával együtt 65 kilogrammos berendezési tárgyat nem a gyakori lakásátrendezők számára találták ki. Nemcsak a James Bond filmek kellékesei kedvelték, a Vasember forgatásán is gyakran megjelent.

A vastagon kárpitozott, nehéz bútorok a titkos ügynökök, orvosok vagy nehézfiúkat megjelenítő filmek gyakori kellékei.vasember lampa

Különös és érdekes bútorokat használunk

A kárpit kényelmesebbé teheti a hétköznapokat

karpitozott szekA bútortörténelem alakulása elválaszthatatlan a nemzetek gazdasági történetétől. A berendezési tárgyak kialakítása, anyaga és kárpitozása sokban függött az ország adott helyzetétől, néha éppen ellentétes előjellel: szegény időszakban készültek egészen drága bútordarabok, a helyzet leplezése céljából.

A bútorkészítők és kárpitosok számára mindig fontos volt, hogy a kor emberének igényeit messzemenően kielégítsék, biztosítsák a használók kényelmét. A kezdeti időszakban a bútorok jelentős része sajátkezűleg készült, csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy finoman megmunkált, mesterien elkészített berendezési tárgyakhoz jussanak.

Trónusok – az első kárpitozott szék

A különleges rendeltetésű bútorok között az első helyen a királyi trónusok állnak. Ez a bútordarab a hatalom szimbóluma, s bár elsőre úgy tűnhet, hogy tekintélyt parancsoló látványán túl csupán másodlagos szempont volt a kényelem, valójában országok sorsát változtathatta meg. Az uralkodó egy-egy döntés során hosszú időt volt kénytelen tölteni ebben a „székben”, ezért annak kárpitozása fontos szerepet játszott egészségügyi szempontból is, főleg akkor, ha a királynak egyébként is nehézkesen ment az ülés. Ilyenkor a kárpitosok, bútorkészítők olyan apró, mások számára láthatatlan módosításokat hajtottak végre a trónuson, mely lehetővé tette, hogy tulajdonosa kibírhassa a rajta töltött órákat.

Kárpitozott paravánok

Az egyes vélekedések szerint kétezer éves múltra tekintő paraván eredeti funkciója a térelválasztás volt, emellett szempont volt a könnyű mozgathatóság is. A kárpitozott paravánok jóval később jelentek meg és funkciójuk is jelentősen bővült. A megfelelő minőségű kárpitozott paraván összehajtás után egyszerű kanapéként, széthajtva, vízszintesen szükségágyként is funkcionálhat

Te aludnál egy ilyenen?

Dizájnbútor

A dizájnbútor elsődleges célja nem az, hogy ellássa konvencionális funkcióját. Fontos a meghökkentés és az esztétikai élmény, a bútor tervező és készítő professzionalizmusának mérőfoka, ha a furcsa és érdekes bútordarab eredeti funkciójában is alkalmazható.

A dizájnerek és lakberendezők kitalálják a berendezési tárgy formáját, elképzelik annak kinézetét, de a használhatóság, funkcionalitás és kényelem a kárpitosmester dolga, csak ő tudja úgy kialakítani a kárpitot, hogy a használó számára kényelmes legyen.

Tovább

Kárpittisztítási trükkök és tippek

Hogyan tisztítsam a kárpitozott bútorokat saját kezűleg?

karpit tisztitasA szoba ékessége és dísze a gyönyörűen kárpitozott bútor, mely akkor igazán hasznos, ha naponta használhatjuk. Bár vannak különféle kárpitvédő huzatok, otthonunk büszkeségeit saját pompájukban szeretjük látni, emiatt azonban ki vannak téve az apróbb-nagyobb háztartási baleseteknek. A kényelmes fotelben kávézva elegendő egy rossz mozdulat és meg is történt a baj. A puha kárpitból nehéz kitisztítani a foltokat, emellett arra is ügyelni kell, hogy ne sérüljön az anyag és a bútor alapja a fa keret. Különösen körültekintőnek kell lenni, ha antik bútorról van szó.

Megoldás lehet, de persze csak a legvégső esetben, hogy kárpitossal cseréltetjük, áthúzatjuk a bútort, hiszen ilyenkor csak a huzatot kell cserélni, a puha szivacsréteg maradhat, azonban az ilyen drasztikus eljárás előtt érdemes megpróbálkozni néhány kárpittisztító, folteltüntető trükkel.

Szabad-e tisztítószert használni?

Bármilyen kiábrándító is, a foltos kárpit csak a megfelelő gép segítségével tisztítható. A víz nélkül alkalmazandó kárpittisztító szerek használata, különösen egy antik bútor esetén nem csak butaság, de káros is lehet.

Szeretnél-e felvenni egy mosószerrel átitatott inget?

A válasz természetesen „Nem”.

karpit tisztito eszkoz

Miért alkalmaznánk akkor a mosást nem igénylő szereket a bútor kárpitján? A szakember véleménye az, hogy vizes mosás, tisztítás nélkül nem lehet a kárpitot tisztává varázsolni. A piacon jelenleg a legkülönfélébb szereket találjuk:

  • habos kárpittisztító
  • géles foltkiszedő
  • folttisztító szer
  • por alakú tisztítószer.

Ezek közül a megoldások közül talán a habos tisztítószer a legkíméletesebb, mert a gyártó leírása szerint a felkent hab rövid idő alatt kifejti tisztítóhatását, ezután semlegessé válik.

A legveszélyesebb az egyszerű por alakú tisztítószer, hiszen ez beeszi magát a szövetbe, szivacsba, és még nagyon sokáig rongálja, roncsolja a bútort.

Az a hatóanyag, melyet nem tudunk maradéktalanul eltávolítani a kárpitból, roncsolja, fakítja és tönkreteszi azt.

karpit folt tisztitas

Néhány házilag alkalmazható trükk

A legtöbb foltnak megvannak a maga jól bevált ellenszere. A kárpitot a tisztítás előtt érdemes alaposan kiporszívózni és csak ezután hozzálátni a foltkezeléshez.

  • Vörösborfolt – ez ellen természetesen a forrásban lévő tej, fehérbor vagy mosogatószer és ecet kombinációja lenne a legideálisabb, azonban ezeket nagyon óvatosan, csak kis mennyiségben használhatjuk, a házi praktika azt ajánlja, hogy szórjunk rá jó sok sót. A só elméletben felszívja a bort. Ha ez nem segít, akkor marad a jó öreg kárpittisztító szer, ha pedig tönkrement a huzat, irány a kárpitosok.
  • Kávé és teafolt – a csípőből adott válasz a sör. Egy kevés sört öntesz a szivacsra és ezzel átdörzsölöd a foltot, reméljük tiszta lesz a kárpit, már csak a sör szagával kell valamit csinálni.
  • Zsírfoltok – a zsírfoltok ellen a legtöbb háziasszony a szódabikarbónát ajánlja. Öntsd rá a foltra, várj 1-2 órát, majd porszívózd ki a kárpitot.

Mit tegyünk, ha nem ismerjük a folt eredetét?

Ha ismeretlen a folt eredete, akkor megpróbálkozhatunk egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatával átdörzsölni. Megpróbálhatjuk bóraxszal, esetleg ecet és szappanos víz 1:1 arányú keverékével kivenni a foltokat.

Minden esetben próbáld ki a tisztítószer a kárpit egy olyan részén, amely nem látszik!

Az egyik legjobb megoldás talán a kárpittisztító folyadékkal feltölthető vizes porszívó, de ha már semmi sem segít, minden mindegy alapon jöhetnek az aktív habok is, hiszen sötét folt vagy fakó kárpit? Mindenki döntse el maga, hogy melyik a jobb.

Ha nem segítenek a kárpittisztító praktikák, és s profi kárpittisztítók is csődöt mondtak, marad a vészmegoldás, kérj új huzatot a kárpitra, talán még a szobához is jobban passzol majd az újjávarázsolt bútor.

Extrém és különleges ágyak

A kárpitosok számára nincs lehetetlen

kaja agyA kárpitosoknál is elérkezett az újév, ebből az alkalomból összeszedtünk néhány olyan bútorkülönlegességet, melyek valamilyen okból érdekesek lehetnek. A bútorkészítés technikái folyamatosan fejlődnek, a legújabb kárpitok anyag és forma tekintetében is egészen izgalmasak lehetnek.

Fekvőbútorok és ágyak

Kárpitozás szempontjából az ágyaknak különösen fontos szerep jut, hiszen életünk jelentős hányadát töltjük alvással, pihenéssel. Egészségünk, közérzetünk és életminőségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen a fekvőhely borítása, milyen típusú matracot és szivacsot használunk.

Az anyagok minősége mellett a forma is komoly szerepet kap, hiszen ez a dekoráció és dizájn mellett bizonyos funkcionalitást is kaphat.

Ez az ágy a hintaágy fogalmát egészen újszerű megközelítéssel kezeli.

karpitozott agy-hinta

A gyerekszoba kialakítása nem kis feladat. A jó minőségű párnázat mellett a gyermek biztonságára is oda kell figyelni, emellett a szülők nagy része szeretné tematizálni is azt. Ez a kör alakú ágy kislányok számára lehet ideális.

gyerekagy

A gyerekágyak egy másik, izgalmas megoldása.

gyerekszoba agy
Ha igazán odavagy az akvarisztikáért és az aranyhalakért, kérhetsz egy ilyen ágyat is.akvarium agy

Az autók szerelmesei számára készült ez az ágy, mely ékes példája annak, hogy a kárpitosok előtt nincs lehetetlen feladat.

automoso agy
Az elegáns nappali-hálószoba tökéletes bútordarabja lehet ez a fekvőalkalmatosság.

dizajn-agy.JPG
A kárpitos mesterség magasfoka, egyedi kárpittal.

hegy karpit agy
Ez az ágy természetesen nem valódi tojásokból készült, de szakértelemmel ez a vicces megoldás is kivitelezhető.

tohjas agy
Ez az ágy egyben hotelszoba is, kíváncsiak lennénk rá, hogy mennyire forgalmas.

hotel agy
A jó kárpitos megbirkózik a legtöbb kihívással és az extrém dizájn sem jelent gondot, ezért csak a te fantáziádra van bízva, hogy milyen ágyban és kárpiton pihensz 2019-ben.

Tovább

Rólunk

A kárpitosok

Szeretjük a mesterségünket, ezért létrehoztuk azt a helyet, ahol szívesen alkotunk, kárpitozunk együtt.

Műhelyünk 2018-ban alakult, régi álmunk valósult így meg. Családokkal és barátokkal hoztuk létre a teret, ahol tevékenykedünk. 20 éve foglalkozunk bútorokkal, több éven keresztül dolgoztunk együtt különböző helyeken, tanítottuk fiatalokat a szakma fortélyaira.

Szeretünk alkotni, újat készíteni.
Régi és antik darabok felújítását, újabb darabok felfrissítését vállaljuk.

 

Szeretünk kirándulni, családjainkkal a szabadban időt tölteni. Mi is tenni akarunk azért, hogy egy élhető környezetben nőjenek fel gyermekeink. Ezért a zero waste jegyében igyekszünk menteni a mások számára megunt foteleket, székeket, kanapékat. Nagy izgalommal tölt el bennünket 1-1 ilyen régi-új darab tervezése, kivitelezése.
Mentsük meg együtt ezeket a szép régi bútorokat, tegyünk együtt lépéseket a fenntartható jövőért!

40 éves szakértelemmel, kollégánk a hagyományos kárpitozás egyik nagy mesterembere. Bátran rábízhatja idejétmúlt kanapéját, fotelét, székeit!

Egy fotel, egy szék sokszor meghatározó része a fa. Nekünk is fontos, hogy a bútorok ezen darabjai is hozzáértő kezek közé kerüljenek, ezért ápolunk kapcsolatot asztalosokkal is. Amíg ők elvégzik a fával a munkát, mi kárpitozunk.

 

Gazdag szövetválasztékunkból szemezgethet, egészen az alap színektől a különleges mintásokig vagy magas minőségű kárpitokig, bőrökig. Válasszon otthonához illő hangulatot!

Elkészítünk új kárpitbútorokat nappalijába vagy hálószobájába. Kanapéját, heverőjét, foteleit, franciaágyát egyéni gondolatai alapján.
Kárpitozunk akár ajtót és falakat. Bátran foglalkozunk még ettermek, pubok, bisztrók bútorainak áthúzásával, elkészítésével. Kávéházi, szállodai berendezések kivitelezéset is vállaljuk.

 

Szeretjük a kihívásokat, egyedi elképzeléseket is szívesen megvalósítunk.
Kisebb munkákat helyszínen is szívesen elvégzünk. Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal!

Várjuk megkeresését!

A KÁRPITOSOK